Op het +/- 3 hectare grote perceel zandgrond van eigenaar Sjaak Verduijn uit Leende worden wortelen geteeld, de zogenaamde “Imperators”.
Er worden op dit moment landelijk gezien vier soorten wortelen geteeld:
–Bospeen: Lange slanke wortelen met een mooie oranje kleur. Het loof zit er nog aan en ze worden gebundeld in bossen verkocht. Bospeen heeft een fris-zoete smaak.
–Waspeen: Waspeen is een kleine donkeroranje wortel zonder loof. Het is jonge peen, die ’s winters wordt opgeslagen en in het voorjaar wordt aangevoerd. Waspeen heeft een flauw-zoete smaak en wordt ook gebruikt in de conservenindustrie ( blikvoeding enz)
–Winterpeen/Schijvenwortels: Winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De pit is lichter van kleur dan de buitenkant. De kleur van wortelen wordt bepaald door weersinvloeden en het ras. De winterpeen kan vol-zoet smaken en wordt ook gebruikt voor o.a. verwerking in de voedingsindustrie (sauzen enz)
–Imperators: Deze vrij nieuwe soort is zoeter van smaak dan de andere wortelsoorten en wordt ook wel aangeduid als “snoepwortel”. Toepassing vindt plaats in o.a. de “snack-sector”.
De “Imperators” worden eind mei gezaaid en zijn dan vanaf oktober, van hetzelfde jaar, oogstrijp. Ze worden echter pas geoogst als ze, direct na het rooien en zonder tussen opslag, in de fabriek verwerkt kunnen worden tot het beoogde eindproduct. Bij de snoepwortel is bewust gekozen voor “overwintering” op het veld om het smaakverlies en beschadigingen, zoveel als mogelijk, te beperken. Men denkt zelfs dat deze bewaarmethode nog een extra smaakverbetering bewerkstelligt! Normaliter worden, bij de andere wortelsoorten, de wortelen na de oogst opgeslagen in koelcellen, waar ze dan verblijven tot dat de definitieve verwerking van het eindproduct in de fabriek plaats kan vinden.
Om te voorkomen dat er vorstschade optreedt is ter bescherming tegen de winterkou een dik stro-bed, +/-45 ton stro per hectare, over de wortelen heen gelegd. Het aanbrengen van het stro gebeurt met een zogenaamde “strodekmachine”. Deze machine is over een tractor heen geconstrueerd en er kunnen “grootpakbalen” van 1.20 meter breed mee verwerkt worden. (zie fotocollage wortelteelt)
Wortelrooien
De wortels worden m.b.v. een klepelaar en veegmachine eerst ontdaan van het strobed en het wortelloof.
Vervolgens worden ze uit de grond gelicht met een wortelrooier (achter de tractor) en middels een trilband zuiver geschud. Daarna worden ze opgevangen in een palletkist, die tijdens het rijden verwisseld kan worden.
Vervolgens worden de palletkisten getransporteerd, met een vrachtwagen, naar de verwerkingsfabriek.
(zie fotocollage wortelrooien)
De wortelen worden bij de verwerking in de fabriek gewassen, geschild en verpakt. Soms worden de wortelen bewust zodanig geschild dat er ronde bolletjes ontstaan (zie fotocollage). Afzetkanalen zijn o.a. tankstations , versmarkten enz. en worden dan aangeboden als gezonde “snack” ter vervanging van het normaal gangbare snoepgoed en tussendoortje.
Fotocollage wortelteelt TODO
(Foto’s gemaakt op 20 en 22 november 2005 in het gebied van de Hei Heg en Hoogeind in Leenderstrijp)
en zo liggen ze straks bij de consument
Sjaak Verduijn op zijn perceel.
(klik op de onderstaande foto’s voor een vergroting )
Sjaak geeft uitleg over de wortelteelt
Wortels rooien 2 mei 2006
(klik op de onderstaande foto’s voor een vergroting)