Jan Bertens Kersenteelt (2009)

Leden aan het woord:  Jan  Bertens met aanplant kersenboomgaard

Foto © Erik van Asten Leende

Jan Bertens aan het woord tussen zijn aardbeienplanten.

In 2007 is op het aardbeienbedrijf ”Jansborg”, als nevenactiviteit een perceel consumptiekersen geplant.
Het areaal kersen is in Nederland weer aan het groeien.
Dit is vooral te danken aan de veel betere rassen en de zwak groeiende onderstammen zodat ook bij kers de laagstam de norm is, veel minder arbeidskosten van snoei, plukken endergelijke. De meest gebruikte onderstam van dit moment is de Duitse ”Gisela 5” deze heeft maar 50% van de groeikracht van de oude onderstammen(Limburgse boskriek).
Dus als je een der gelijke onderstam( wat ook gewoon een kers is met goede worteleigenschappen) een consumptieras ent is deze gedwongen om de groeikracht van deze gisela 5 te aanvaarden.

Foto winter 2008 Copyright © Jan Bertens Leende

De plantafstand was vroeger bij hoogstammen 8×8 tot 12×12 meter, bij de huidige teelt is dit 4m rijafstand en 1.50m in de rij.
De hoogte is maximaal 3.75 meter. De rassen van weleer zijn volledig uit beeld bij de laagstam cultuur.
Dus geen Udense Spaanse, Mierlose zwarte .Meikers, Hedelfingers of ander oude rassen.
Wij hebben geplant Kordia, Regina, Karina, Merchant, Vanda, Burlat en Skeena. Verdeeld over 350 bomen.
Deze rassen gaan tot sortering 28 mm, plus een excellente smaak.  Dit zijn allen buitenlandse rassen: Tsjechië,Canadees en Frans.
Sommige van deze rassen worden uitsluitend onder licentie verkocht, wat betekent dat de eigenaar(veredelaar) van elke verkochte
boom een vergoeding ontvangt. We verwachten dit jaar (2009) een eerste oogst.


Het perceel is overkapt tegen vogels en neerslag.

Foto’s voorjaar 2009 Copyright © Jan Bertens Leende
Foto’s voorjaar 2009 Copyright © Jan Bertens Leende
Foto’s voorjaar 2009 Copyright © Jan Bertens Leende

Foto 2009 Copyright © Jan Bertens Lee

Bloesem, vruchten en plantendelen worden tijdens nachtvorst in de Lente constant nat geregend om vorstschade te voorkomen.


De reden van kersen aanplant is dat we oorspronkelijk uit de fruitteelt komen dus er is al wat kennis, en je moet doen voor een goede afzet wat in dit gebied niet voorkomt.
We verwachten met deze teelt een goede directe afzet te krijgen van producent naar consument.
Dus een regionale afzet, geen buitenlandse lange afstandkers maar gewoon in Leende geplukt en gegeten want het verst(e) komt van dichtbij!!

Jan Bertens